Районна прокуратура–Стара Загора привлече като обвиняеми и задържа двама мъже за подпомагане на 54 граждани на Афганистан да преминат незаконно през страната

10 Януари 2023 г.

Районна прокуратура–Стара Загора привлече като обвиняеми и задържа двама мъже за подпомагане на 54 граждани на Афганистан да преминат незаконно през страната

Районна прокуратура–Стара Загора предяви обвинение на Р.М., на 61 г., и на К.Б., на 32 г., за това, че на 06.01.2023 г. на км 206 на автомагистрала „Тракия“, общ. Стара Загора, в съучастие помежду си, с цел да набавят за себе си имотна облага, чрез използване на товарен автомобил „Ивеко Дейли“, противозаконно  са подпомогнали, повече от едно лице – 54 чужденци – граждани на Афганистан, сред тях пет лица под 16 г., да преминат страната в нарушение на Закона за чужденците в Република България. Престъплението е квалифицирано по чл. 281 ал. 2 т. 1 т.4 и т.5 вр. ал.1 вр.с чл.20 ал.2 от Наказателния кодекс. 

Двамата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

На 6 януари 2023 г. Р.М. и К.Б. наели товарен автомобил „Ивеко Дейли“ под наем от гр. София. Те казали, че с него щели да превозват зеленчуци до гр. Бургас. Двамата отишли с превозното средство в района на област Бургас и оттам качили 54 чужденци – граждани на Афганистан, който трябвало до откарат до границата със Сърбия. За превоза всеки един от мигрантите обещал да плати при пристигането до крайната точка. Товарният микробус бил спрян от полицейски служители на автомагистрала „Тракия“ км 206. В него се намирали чуждите граждани, всички мъже. Колата шофирал Р.М., а с него пътувал К.Б.

Двамата обвиняеми са криминално проявени и осъждани. Днес, 10 януари 2023 г., Районна прокуратура–Стара Загора ще внесе в съда искане за определяне на мярка „задържане под стража“ спрямо тях. Извършват се активни действия по разследването.