Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем и задържа мъж за разпространение на порнографски материали

19 Декември 2022 г.

Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем и задържа мъж за разпространение на порнографски материали

Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем Г.Т., на 56 г., за това, че от неустановена дата през 2022 г. до 15.12.2022 г. на територията на Република България, гр. Стара Загора, чрез профил в интернет приложение, разпространявал порнографски материали, за създаването на които са използвани лица, ненавършили 18-годишна възраст или лица, които изглеждат като такива. Деянието е квалифицирано като престъпление по чл.159 ал.4 т.1 вр.с ал.2от Наказателния кодекс.

Престъплението, за което е привлечен в качеството на обвиняем Г.Т., е с висока степен на обществена опасност с оглед, както на естеството на аудиовизуалните произведения и лицата, които са ползвани за създаването им, така и от страна на големия им брой. Установено е, че Г.Т. разпространявал линкове от интернет платформа, които след отварянето им препращат към видеоклипове, съдържащи порнографски материали, за създаването на които видимо са използвани лица ненавършили 18-годишна възраст. По досъдебното производство се събират доказателства и за подбуждане към блудствени действия на малолетни лица.

Г.Т. е задържан от служители на сектор БОП-Ст.Загора.В неговия мобилен телефон са открити съхранявани файлове с порнографско съдържание.

Г.Т. е неосъждан. След извършено разследване и събиране на достатъчно доказателства, наблюдаващият прокурор го е привлякъл като обвиняем и е постановил задържането му за срок до 72 часа, като днес внесе искане до съда за определяне на определи мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Районен съд-Стара Загора уважи искането на Районна прокуратура-Стара Загора и определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.