Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем и задържа неправоспособен шофьор за управление на автомобил след употреба на алкохол

16 Ноември 2022 г.

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем и задържа неправоспособен шофьор за управление на автомобил след употреба на алкохол

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем А.А., на 54 г., за това, че на 07.11.2022 г. в 17.20 ч. в гр. Стара Загора е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил, марка „Форд“, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1.2 на хиляда, а именно 1.45 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство. Престъплението е квалифицирано по чл.343б ал.2 от Наказателния кодекс.

На 07.11.2022 г. в 17.20 ч. А.А. предприел управление на автомобил „Форд“, собственост на жената, с която живеел на съпружески начала, по бул. “Славянски“ в гр. Ст.Загора. Той бил спрян от служители на сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР  - Стара Загора за проверка. При тестване с техническо средство бил отчетен алкохол в кръвта от 1.45 промила. Обвиняемият А.А. е неправоспособен водач на моторно превозно средство - никога не е притежавал шофьорска книжка.

А.А. е бил задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Той е осъждан и преди, като през януари 2019 г. е бил освободен от затвора след изтърпяване на наказание от 4 години лишаване от свобода.

Днес, 16 ноември 2022 г., съдът е уважил искането на Районна прокуратура – Стара Загора и е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо А.А.

Определението подлежи на обжалване.