От началото на годината Районна прокуратура-Стара Загора е водила 46 досъдебни производства срещу лица, подпомагащи чужди граждани да преминат незаконно през страната

20 Септември 2022 г.

От началото на годината Районна прокуратура-Стара Загора е водила 46 досъдебни производства срещу лица, подпомагащи чужди граждани да преминат незаконно през страната

От началото на 2022 г. Районна прокуратура-Стара Загора е ръководила разследвания по 46 досъдебни производства за престъпление по чл. 281 от Наказателния кодекс. Съответните наказателно отговорни лица, с цел да набавят за себе си имотна облага, чрез използване на МПС – леки или товарни автомобили, противозаконно са подпомогнали чрез осигуряване на превоз и транспорт на лице/ца - чужденци да преминат страната в нарушение на Закона за чужденците в Република България.

До настоящия момент прокурорите от Районна прокуратура-Стара Загора и Териториалните отделения в Казанлък, Чирпан, Раднево и Гълъбово са решили по същество и са внесли за разглеждане в съда 14 прокурорски акта срещу 14 лица. През периода по актове на Районна прокуратура-Стара Загора, с влязъл в сила съдебен акт за престъпление по чл. 281 от Наказателния кодекс, са осъдени 14 лица.

На 23.03.2022 г. Районна прокуратура-Стара Загора предяви обвинение на  В.В. на 55 г. по досъдебно производство за това, че на 22.03.2022 г. на км 180 на АМ Тракия, обл. Стара Загора, с цел да набави за себе си имотна облага - сумата от 1050 евро, чрез използване на МПС - лек автомобил „Фолксваген голф“, противозаконно подпомогнал, чрез осигуряване на превоз и транспорт,  повече от едно лице /седем лица/ чужденци, граждани на Афганистан, да преминат страната в нарушение на Закона за чужденците в Република България. Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал. 2, т. 1, пр. 1 и т.5 вр. ал.1 т.2 от Наказателния кодекс. 

С постановление от същата дата на прокурор от РП-Стара Загора е постановено задържане на обвиняемия за срок от 72 часа, считано от 22.03.2022г.,

В.В. на 55 г. поддържал контакт с лице в Република Турция, откъдето получил информация за това, че трябва да превози седем лица от начална точка определено място в област Сливен до тунел „Траянови врата“. Уговорката била да получи сумата от 1050 евро, по 150 евро на човек. Качил седемте лица, които го чакали на уговореното място, и предприел пътуването, движейки се по АМ Тракия. Полицейски служители спрели за проверка лек автомобил „Фолксваген голф“, тъй като забелязали, че в него пътуват повече от разрешеното пътници. Обвиняемият В.В. вече е осъждан за същото престъпление на „лишаване от свобода“ за срок от две години, условно. По искане на наблюдаващия прокурор РС-Чирпан е определил мярка за неотклонение “задържане под стража спрямо В.В.

По споразумение, одобрено от Районен съд-Чирпан, на В.В. е наложено наказание от 8 месеца лишаване от свобода, при първоначален общ режим и 2000 лв. глоба.