Районна прокуратура-Стара Загора внесе протест срещу определението на съда за налагане на мярка за неотклонение „домашен арест“ спрямо шофьор, причинил телесни повреди на пешеходци

7 Октомври 2021 г.

Районна прокуратура-Стара Загора внесе протест срещу определението на съда за налагане на мярка за неотклонение „домашен арест“ спрямо шофьор, причинил телесни повреди на пешеходци 

Днес, 07.10.2021 г., Районна прокуратура-Стара Загора внесе протест срещу определението на Районен съд-Стара Загора, с което е взета мярка за неотклонение „домашен арест“ спрямо Н.М., на 18 г.  Той е привлечен като обвиняем за това, че на 01.10.2021 г., в гр. Стара Загора, при управление на лек автомобил, марка БМВ, е нарушил правилата за движение, като не е контролирал непрекъснато пътното превозно средство и по непредпазливост е причинил тежка телесна повреда на 23-годишната Д.М. и средна телесна повреда на 23-годишната П.П.  – престъпление по чл.343 ал.3  буква А вр. чл.343 ал. 1 буква Б вр. чл.342 ал.1 от Наказателния кодекс. При пътнотранспортното произшествие е пострадала и 27-годишна жена, която е с установена лека телесна повреда след медицинска експертиза.

На 05.10.2021 г. Районна прокуратура-Стара Загора внесе искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Н.М., като съдът определи „домашен арест“.

Районна прокуратура-Стара Загора смята, че  при налагането на по-лека мярка за неотклонение първоинстанционният съд не е взел предвид всички факти и обстоятелства по делото, както и по-високата степен на обществена опасност на извършеното деяние. Н.М. е управлявал автомобила с несъобразена скорост при навлизане в кръгово кръстовище, като е увеличил без причина скоростта при излизане, изгубил е контрол над превозното средство и е причинил телесни повреди на трима пешеходци. В период от четири месеца от придобиването на правоспособност да управлява МПС, той има и две констатирани нарушения на Закона за движение по пътищата, което е предпоставка за опасността да извърши друго престъпление.

Протестът на Районна прокуратура-Стара Загора е внесен чрез Районен съд до Окръжен съд-Стара Загора за разглеждане на делото.

По предложение на наблюдаващия прокурор делото е възложено за разследване на следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура-Стара Загора поради фактическата му и правна сложност.