Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем и задържа 42-годишен мъж за присвояване на лек автомобил, оставен в заложна къща срещу заем

11 Януари 2021 г.

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем С.M., на 42 г., за това, че на неустановена дата в периода от 29.04.2018 г. до 2.05.2018 г., в гр. Стара Загора, противозаконно присвоил движима вещ – лек автомобил, марка „Опел Вектра“, на стойност 2 100 лв., която принадлежи на дееца, но е обременена със залог и се е разпоредил с нея неправомерно, без да запази правата на заложния кредитор – престъпление по чл. 206 ал.1 вр. ал.2 от Наказателния кодекс. Той е бил задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

С.М. е притежавал моторно превозно средство - лек автомобил, марка „Опел Вектра“. На 27.04.2018 г. той получил заем от заложна къща в гр. Стара Загора, като оставил в залог автомобила си. Няколко дни  по-късно от паркинга на заложната къща обвиняемият си взел превозното средство без знанието и съгласието на представители на юридическото лице и впоследствие продал автомобила за скрап на физическо лице на територията на община Сливен.

С.М. е криминално проявен, многократно осъждан. Деянието по чл.206 от НК е извършено в изпитателния срок на негово предходно осъждане за държане на акцизни стоки без бандерол. Работата по разследването продължава под надзора на Районна прокуратура – Стара Загора. На 7.01.2021 г. е било внесено искане до Районен съд – Стара Загора за образуване на производство за вземане на мярка за неотклонение „домашен арест“ по отношение на обвиняемия С.М.

Със съдебно определение от 07.01.2021 г., по образуваното частно наказателно дело съдебният състав е взел мярка за неотклонение “домашен арест“ спрямо С.М.