По искане на РП – Стара Загора – Териториално отделение – Казанлък съдът задържа непълнолетен за кражба от имот в с. Осетеново

11 Януари 2021 г.

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора - Териториално отделение – Казанлък съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо С.А., на 16 г., привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на неустановена дата през периода 20-22.12.2020 г., в с. Осетеново, общ. Павел баня, в съучастие със С.Б., чрез повреждане на прегради, здраво направени за защита на имот, отнел чужди движими вещи – моторна резачка на стойност 1 390 лева от владението на собственика, без негово съгласие, с намерение противозаконно да я присвои, като макар и непълнолетен е разбирал свойството и значението на извършеното деяние и е  могъл да ръководи  постъпките си - престъпление по чл.195, ал.1, т.3 вр. чл.194, ал.1 вр.чл.63, ал.1, т.3 вр. чл.20, ал.2 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

По досъдебно производство е установено, че през периода 20-22 декември 2020 г., в с. Осетеново, общ. Павел баня, С.А. и неговият съучастник  отишли до частен дом. Обвиняемият изкривил халката на катинар, с който била заключена входната врата на имота. По този начин С.А. си осигурил достъп и отнел моторна резачка, която продал вещта. След като установил липсата, собственикът подал сигнал в полицията. Обвиняемият бил обявен за издирване и впоследствие задържан.

С.А, е криминално проявен, спрямо него са били налагани множество мерки по ЗБППМН. Настоящото деяние той е извършил в изпитателния срок на предходно осъждане за извършен грабеж. Срещу С.А. се води и друго производство за държане на наркотични вещества.

Районен съд – Казанлък е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че С. А. е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо С.А. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд –  Стара Загора.