По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 19-годишен младеж за държане на марихуана

13 Октомври 2020 г.

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът взе мярка неотклонение „задържане под стража“ спрямо Б.Ж., на 19 г., привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 6.10.2020 г., в с. Колена, обл. Стара Загора, без надлежно разрешително, по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, държал високорискови наркотични вещества: коноп (марихуана, канабис), с нетно тегло 408 грама, на стойност  2 452 лева - престъпление по чл.354а, ал.3, т.1 от Наказателния кодекс.

В хода на образуваното производство е установено, че Б.Ж., на 06.10.2020 г., бил в обитаван от него имот в село Колена. В ОД на МВР – Стара Загора бил получен сигнал, че в дома си обвиняемия съхранява високорискови наркотични вещества.

В условията на неотложност било извършено претърсване в имота, обитаван от Б.Ж. Били открити и иззети стръкове коноп (марихуана, канабис), които били поставени да се сушат, както и кутия пълна със суха, зелена тревиста маса. При тестване с полеви наркотест растенията и сухата маса реагирали на високорисково наркотично вещество – коноп (марихуана, канабис). Наркотичното вещество било иззето по съответния законов ред, а Б.Ж. бил задържан.  

Обвиняемият Б.Ж. е осъждан за извършени от него умишлени престъпления, като са му били налагани различни по вид и размер наказания, както и ефективно „лишаване от свобода“, което е било изтърпяно през май 2017 г.

Взетата спрямо Б.Ж. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – гр. Стара Загора.