Районна прокуратура – Стара Загора наблюдава досъдебно производство за нарушаване на задължителната 14-дневна карантина от 18-годишен младеж

15 Април 2020 г.

айонна прокуратура – гр. Стара Загора, наблюдава досъдебно производство за нарушаване на задължителната 14-дневна карантина.

На 06 април 2020 г., 18-годишен мъж влязъл на територията на Република България, след като пребивавал в гр. Дортмунд, Федерална Република Германия - от зона с разпространение на COVID - 19, при което на Летище София той декларирал, че ще изпълнява 14-дневната си карантина в гр. Стара Загора. РЗИ – Стара Загора подала в 02 РУ на МВР – гр. Стара Загора данни и адреси на лица, които са под карантина, за извършване на проверки. При посещение на полицейски служители на 11.04.2020 г. било установено, че мъжът не е на посочения адрес. Същият бил напуснал дома си, за да посети намиращ се в близост свой имот.

На 11.04.2020 г. било образувано досъдебното производство за неспазването на карантината, престъпление по чл.355,ал.2 вр.ал.1 от Наказателния кодекс, като същото е взето под специален надзор от Апелативна прокуратура – Пловдив, съгласно заповед на главния прокурор.

Припомняме, че след влезли в сила законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.