Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем 25-годишен мъж за неизпълнение на полицейско разпореждане и затаяване на истина за шофиране на автомобил

23 Март 2020 г.

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем И.Я., на 25 г., за това, че на 17.02.2019 г., в гр. Стара Загора, противозаконно пречил на органи на властта да изпълни задълженията си, като при подадени от полицейските служители ясни сигнали - със стоп-палка и със светлинен и звуков сигнал от патрулния полицейски автомобил, като водач на лек автомобил, марка „Мерцедес“, не се подчинил на органите на властта - полицейските служители при Първо РУ на МВР - Стара Загора, като не спрял за проверка, завил в обратна посока и с максимална скорост избягал от тях и така им попречил да изпълнят задълженията си - престъплението по чл. 270 ал.1 от Наказателния кодекс,

и за това, че на 28.06.2019 г., в гр. Стара Загора, потвърдил неистина - че на 17.02.2019 г., в гр. Стара Загора, лекият автомобил, марка „ Мерцедес“ е бил управляван от друго лице, а не от него, и затаил истина, че той е шофирал автомобила, в писмена декларация по чл.188 от Закона за движение по пътищата, която се дава пред орган на властта - престъпление по чл.313 ал.1 от Наказателния кодекс.

Установено е, че на 17.02.2019 г., обвиняемият И.Я. управлявал в гр. Стара Загора, лек автомобил, марка „Мерцедес“, като осуетил извършването на полицейска проверка. Тъй като му бил издаден акт за установяване на административно нарушение, обвиняемият декларирал пред длъжностно лице в сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – гр. Стара Загора, че на датата, посочена в акта - 17.02.2019 г., не той, а негова позната била управлявала автомобила. И.Я. е криминално проявен, осъждан.

Работата по разследването продължава под надзора на Районна прокуратура – Стара Загора. На 19.03.2020 г. е било внесено искане до Районен съд – Стара Загора за образуване на производство за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на обвиняемия И.Я..Със съдебно определение по образуваното частно наказателно дело съдебния състав е взел мярка за неотклонение “домашен арест“ по отношения на обвиняемия.