По искане на Районна прокуратура-Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение спрямо 44-годишен мъж за кражба в опасен рецидив

12 Ноември 2019 г.

По искане на Районна прокуратура - Стара Загора съдът  определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Й.Т., на 44 г., привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 4.11.2019 г., в с. Калояновец, общ. Стара Загора, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на лица или имот – разбиване на стъкло на метално остъкление на веранда на къща, е отнел чужди движими вещи, както следва: два чифта обувки, 1 брой панталон, шапка и други вещи, от владението на собствениците, без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като кражбата е извършена при условията на опасен рецидив - престъпление по чл.196, ал.1, т.2, вр. чл.195,ал.1,т.3 вр. чл.194, ал.1, вр. чл.29, ал.1, б.“а“ от Наказателния кодекс.

На 04.11.2019 г. Й.Т. решил да извърши кражба. Докато се разхождал из село Калояновец, той влязъл в двора на пострадалите, които не били в дома си. Обвиняемият счупил едно от стъклата на метално остъкление на верандата, като по този начин успял да влезе в къщата и откраднал дрехи, обувки и други битови вещи. Своите дрехи Й.Т. оставил в дома на пострадалите. По обед пострадалите се прибрали и установили извършената кражба, след което подали сигнал в полицията. Малко по-късно през деня Й.Т. бил заловен.

Обвиняемият е многократно осъждан за престъпления от общ характер - кражби, като е изтърпявал различни по вид и размер наказания.  Той нееднократно е изтърпявал наказание лишаване от свобода ефективно, като за последно е бил освободен от затвора в края на 2017 г.

Районен съд – Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Й.Т.  е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо Й.Т. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Стара Загора.