Районна прокуратура – гр. Стара Загора задържа рецидивист за извършена от него взломна кражба

11 Юни 2019 г.

По искане на Районна прокуратура - Стара Загора съдът взе постоянна мярка „Задържане под стража“ спрямо С.И. на 38 години, привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 06.09.2017 година в гр. Стара Загора в условията на опасен рецидив направил, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот отнел чужди движими вещи – 1 бр. мобилен телефон марка „Самсунг Галакси Ес 7“, 1 бр. дамска чанта, портфейл с парична сума в размер на 25 лева, спортен сак, спортен екип и ключове, всичко на стойност 1 074,00 лева, собственост на другиго, без негово съгласие, с намерение противозаконно да го присвои, - престъпление по чл.196, ал.1, т.2, вр. чл.195,ал.1,т.3 вр. чл.194, ал.1, вр. чл.29, ал.1, б.“а“и б.“б“ от Наказателния кодекс.

В хода на образуваното срещу С.И. досъдебно производство е установено, че същия е безработен с трайно установени престъпни навици. На 06.09.2017 г. С.И. решил да извърши кражба. Докато се разхождал до военно поделение в града той забелязал паркираният в близост лек автомобил на пострадалата.Обвиняемият счупил прозореца на предната дясна врата на превозното средство и откраднал дамската чанта на пострадалата и спортен сак. След извършената кражба обв. С.И. продал част от вещите и се укрил от органите на полицията, което наложило обявяването му за общодържавно издирване.

Обвиняемият е криминално проявен и многократно осъждан за престъпления от общ характер, като е изтърпявал различни по вид и размер наказания. Същия нееднократно е изтърпявал наказание лишаване от свобода ефективно.

Районен съд – гр. Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че С.И.  е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо С.И. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – гр. Стара Загора.