Районна прокуратура - гр. Стара Загора привлече като обвиняем и задържа мъж, извършил грабеж

30 Май 2019 г.

По искане на Районна прокуратура - Стара Загора на 29 май 2019 г. състав на Районен съд – гр. Стара Загора взе постоянна мярка „Задържане под стража“ спрямо И.И., на 46 г. привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 23.02.2019 г. в гр. Стара Загора отнел чужди движими вещи – дамски портфейл от изкуствена кожа и пари – сумата от 350,00 евро с равностойност 684,55 лева, всичко на обща стойност 691,55 лева, от владението на другиго, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила - престъпление по чл.198, ал.1 от Наказателния кодекс.

В хода на образуваното досъдебно производство е установено, че на 23.02.2019 г. пострадалата пътувала с междуградски автобус, който спрял за почивка на Автогарата в гр. Стара Загора. На съседен сектор в автогарата бил обв. И.И., който оглеждал пристигащите и заминаващи пътници. Пострадалата слязла от автобуса, като държала в ръка портфейла си. Тя се насочила към намиращите се в близост търговски обекти, но била пресрещната от обвиняемия, който я хванал и със сила отнел портфейла ѝ. Обв. И.И. взел намиращите се в портфейла пари (чуждестранна валута), хвърлил портфейла и напуснал района на автогарата. Пострадалата подала сигнал в полицията и по-късно извършителят И.И. бил установен.

Обвиняемият И.И. е криминално проявен, осъждан, с недобри характеристични данни.  Престъплението по чл.198,ал.1 от НК е извършено, след като обвиняемият е бил осъждан за други умишлени престъпления, за което са му били налагани различни по вид наказания. Тези наказания очевидно не са постигнали целения от закона превантивен ефект. Нещо повече - деянието му, предмет на настоящото производство е извършено в изпитателния срок на предходно осъждане.

 Районен съд – гр. Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че И.И. е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо И.И. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – гр. Стара Загора.