Районна прокуратура – гр. Стара Загора задържа мъж, отнел мотоциклет в пияно състояние

29 Май 2019 г.

По искане на Районна прокуратура - Стара Загора съдът взе постоянна мярка „Задържане под стража“ спрямо З.И. на 41 години, привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 23.05.2019 година град Стара Загора, противозаконно отнел чуждо моторно превозно средство – мотоциклет марка „Хонда“, от владението на собственика, без негово съгласие, с намерение да го ползва, като е последвала повреда на превозното средство и деянието е извършено в пияно състояние - престъпление по чл.346,ал.2,т.1,т.2 вр.ал.1 от Наказателния кодекс.

В хода на образуваното срещу З.И. досъдебно производство е установено, че същия е криминално проявен, не работи, с лоши характеристични данни и трайно установени престъпни навици. На 23.05.2019 г. З.И. след употреба на алкохол, отнел от владението на собственика мотоциклет марка“Хонда“. След отнемането на превозното средство З.И. положил изключително големи и агресивни усилия за избяга с противозаконно отнетия мотоциклет, както и в последствие - след като е паднал от него, но опита за бягство и укриване от органите на МВР на обвиняемия бил неуспешен и същия бил заловен в парк „Бедечка“.

Обвиняемият е лице с изключително обременено съдебно минало – същият е многократно (над 10 пъти) осъждан за извършването на други тежки умишлени престъпления от общ характер, включително и на ефективни наказания „лишаване от свобода“. На 30.04.2019 г. З.И. е бил освободен от затвора  и при предоставилата му се възможност отново извършил престъпление.

Районен съд – гр. Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че З.И.  е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо З.И. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – гр.Стара Загора.