Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем и задържа под стража 42-годишен мъж, извършил грабеж

29 Май 2019 г.

По искане на Районна прокуратура - Стара Загора на 26 май 2019 г. състав на Районен съд – гр. Стара Загора взе постоянна мярка „Задържане под стража“ спрямо В.В., на 42 г. привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 23.05.2019 год. в гр.Стара Загора,  отнел чужди движими вещи – парична сума в размер на 300 лева, от владението на другиго, като употребил за това сила и заплашване - престъпление по чл.198, ал.1 от Наказателния кодекс.

В хода на образуваното досъдебно производство е установено, че обвиняемият В.В. е трудово неангажиран, изпитвал финансови проблеми и търсил начин да си набави средства. Обвиняемият бил в изключително влошени отношения с майка си. Последната се страхувала и от значително време се укрива от В.В., тъй като последният системно я биел и заплашвал, а в конкретния ден я проследил целенасочено и умишлено, за да я ограби.  През деня на 23.05.2019 г. в  гр. Стара Загора, обвиняемият В.В. чрез използването на нож с дължина на острието от 10-12 сантиметра (оръжие годно да причини смъртоносно нараняване) и чрез отправяне на закана за убийство накарал пострадалата да изтегли от АТМ устройство сумата от 300 лева, които отнел от ръцете ѝ с употреба на сила и избягал.

Обвиняемият В.В. е криминално проявен, с недобри характеристични данни, освобождаван от наказателна отговорност. 

Районен съд – гр. Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че В.В. е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо В.В. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – гр. Стара Загора.