По искане на Районна прокуратура-Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 38-годишен мъж за кражба

23 Април 2019 г.

По искане на Районна прокуратура - Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо К.П., на 38 г., привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 25.02.2019 г., в гр. Стара Загора, в съучастие, като съизвършител с Т.Т., чрез повреждане на прегради, здраво направени за защита на имот – изкривяване  на халка на катинар на мазе, чрез използване на техническо средство – отвертка и чрез използване на моторно превозно средство -  неустановен  по делото лек таксиметров автомобил с неустановена марка и модел, отнел чужди движими вещи – 4 броя летни автомобилни гуми с алуминиеви джанти, за лек автомобил марка  БМВ и една тонколона за лек автомобил, всички вещи на обща стойност  915 лева, от владението на собственика, без негово  съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив - престъпление по чл.196,ал.1,т.2, вр. чл.195,ал.1,т.3,т.4, вр. чл.194,ал.1, вр. чл.29,ал.1,б.„а“ и б.„б“, вр. чл.20,ал.2 вр.ал. 1 от Наказателния кодекс.

В хода на образуваното досъдебно производство е установено, че К.П. и Т.Т. отишли до жилищен блок в централната градска част с намерението да извършат престъпление.

Двамата обвиняеми влезли в блока и се насочили към избените помещения. С помощта на отвертка изкривили халката на катинара, който бил поставен на вратата на мазето на пострадалия. От избеното помещение обв. К.П. и съучастникът му отнели 4 летни автомобилни гуми с джанти и една тонколона за лек автомобил. Използвайки  таксиметров автомобил, обвиняемите напуснали района на местопрестъплението.

В хода на разследването, под ръководството на Районна прокуратура – Стара Загора, предстои провеждането на следствени действия насочени към разкриване на обстоятелствата, при които е извършено престъплението от обв. К.П., събиране на нови доказателства и установяване на други деяния, извършени от обвиняемия, за които има налични данни.

Обвиняемият е криминално проявен и многократно осъждан за престъпления от общ характер, като е изтърпявал различни по вид и размер наказания.

Районен съд – Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че К.П.  е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо К.П. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Стара Загора.