УВАЖЕН ПРОТЕСТ ПО НАДЗОРА ЗА ЗАКОННОСТ

15 Март 2016 г.

Районна прокуратура, гр.Кюстендил е протестирала пред Административен съд, гр.Кюстендил текст в Наредбата за обществения ред на територията на Община Кюстендил, който въвежда забрана за пребиваване след 22.00 часа извън домовете им на лица, ненавършили 18 години ако същите не са придружени от родител, настойник, попечител или близък пълнолетен родственик.

Районна прокуратура, гр.Кюстендил е протестирала пред Административен съд, гр.Кюстендил текст в Наредбата за обществения ред на територията на Община Кюстендил, който въвежда забрана за пребиваване след 22.00 часа извън домовете им на лица, ненавършили 18 години ако същите не са придружени от родител, настойник, попечител или близък пълнолетен родственик. Наредбата е приета с решение ОбС - Кюстендил от 2009 г. Делото е образувано по протест на прокурор от Районна прокуратура - Кюстендил, който е извършил проверка по Надзора за законност. В протеста е посочено, че този текст в общинската наредба противоречи на Закона за закрила на детето.

Тричленен състав на съда е приел, че има нарушение по същество, тъй като Закона за закрила на детето, предвижда за децата до 14 - годишна възраст - придружаването на обществени места е задължително след 20.00 часа. Общинската наредба допуска толеранс от 2 часа- до 22 ч. за децата . Законът е нормативен акт от по-висока степен спрямо Наредбата.
         Друго нарушение, допуснато от Общинския съвет е, че липсват мотиви към проекта за решение за приемане на Наредбата, които трябва да са достъпни за обществото 14- дни преди приемането му.

Решението подлежи на касационно обжалване от страните пред ВАС в 14-дневен срок от получаване на съобщенията за изготвянето му.