Под ръководството на Районна прокуратура - Кюстендил се водят разследвания по досъдебни производства за малтретиране на непълнолетно момиче и блудство спрямо психично болно лице

30 Януари 2024 г.

В Районна прокуратура - Кюстендил е образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 143, вр. чл. 26, ал. 1 и по чл. 131, ал. 1 от НК - принуда и причиняване на телесна повреда.

В периода от 24.12.2023 г. до 29.01.2024 г. в гр. Кюстендил спрямо непълнолетно момиче няколко пъти била проявена агресия. То било принуждавано да извършва действия против волята си и й били нанесени телесни повреди.

Разследването е установило четирима извършители на престъпните деяния - непълнолетно и малолетни лица.

Проведен е разпит на пострадалата. Предстои извършване на освидетелстването й.

С оглед разпоредбите на Наказателния кодекс малолетните лица не са наказателноотговорни, поради което не са привлечени в качеството на обвиняеми. По отношение на наказателната отговорност на непълнолетното лице се прилагат особените правила, предвидени в Кодекса.

 

Продължават действията по разследване по досъдебно производство, водено под надзора на Районна прокуратура - Кюстендил, Териториално отделение - Дупница, за престъпление по чл. 149, ал. 2, т. 1 от НК.

Около 15 ч. на 26.01.2024 г. в гр. Бобошево били извършени блудствени действия спрямо психично болно пълнолетно лице. По данни на пострадалата тя била заплашвана и удряна с електрически кабел по главата. Провеждат се оперативно-издирвателни мероприятия.