Мигранти, обвинени за опит за незаконно преминаване на границата в района на ГКПП Гюешево, са с мерки за неотклонение „задържане под стража“

29 Януари 2024 г.

На 27.01.2024 г., по искане на Районна прокуратура – Кюстендил съдът взе мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо трима обвиняеми за опит за незаконно преминаване през границата на страната. Извършените от тях престъпни деяния са квалифицирани по чл. 279, ал. 1, вр. чл. 31, ал. 2, вр. чл. 63, ал. 1, т. 3, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

На 26.01.2024 г. в района на ГКПП Гюешево служителите на гранична полиция са заловили трима чуждестранни граждани при опита им да излязат през границата на България за Северна Македония без разрешение на надлежните органи на властта. По данни на мигрантите те са от Мароко и са непълнолетни - на възраст между 16 – 17 години.

По случая са образувани бързи производства под надзора на Районна прокуратура - Кюстендил. Постановленията за привличане в качеството на обвиняеми на мигрантите са предявени в присъствието на служебни защитници, преводач и инспектор от Детска педагогическа стая към РУ на МВР гр. Кюстендил.