Гражданин на Грузия е привлечен към наказателна отговорност за незаконно подпомагане на мигранти и шофиране след употреба на наркотик

29 Май 2023 г.

Под ръководството на Районна прокуратура – Кюстендил се водят действия по разследване по образувани досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 281, ал.2, т. 1 и т. 5, вр. ал. 1 от НК. по чл.343б ал.3 от НК.

На 25.05.2023 г., на път ІІ-62 от с. Багренци към гр. Кюстендил, полицейски служители спрели за проверка лек автомобил, м. „Киа“. В хода й било установено, че водачът на превозното средство е 26 – годишният гражданин на Грузия М.С.

В управляваната от него кола са били открити 11 граждани на Сирия, които той подпомагал незаконно да преминават в страната в нарушение на закона. Престъпното деяние е извършено с цел имотна облага.

М.С. е бил тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества, като техническото средство е отчело употреба на амфетамин.

Един от превозваните от него мигранти е непълнолетен.

Водачът е привлечен в качеството на обвиняем за извършените от него престъпления и е задържан за срок до 72 часа.

По искане на Районна прокуратура – Кюстендил съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемото лице.