Ученици бяха публика на съдебни дела в Денят на отворените врати в Районен съд – Кюстендил, организиран съвместно с Районна прокуратура

27 Април 2023 г.

Днес, 27.04.2023г., Районна прокуратура – Кюстендил и Районен съд – Кюстендил проведоха Ден на отворените врати в Съдебната палата в гр.Кюстендил.

Ученици от 11 – те класове на ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ – гр. Кюстендил, които имат интерес към юридическата професия и частност тази на съдия и прокурор гостуваха в Ден на отворените врати в Съдебната палата. Той бе организиран съвместно от Районен съд – Кюстендил и Районна прокуратура – Кюстендил. Учениците бяха посрещнати в една от съдебните зали на Районния съд от заместник – председателя на съда - съдия Светослав Петров, районният прокурор Албена Разсолкова и нейният заместник Галина Димитрова. Гостите бяха публика на съдебни дела от административен характер, при които водач на МПС оспорваше електронен фиш от ОД МВР – Кюстендил за превишена скорост, засечена от стационарната камера в село Багренци - 23 км/ ч над разрешената за населеното място, а транспортна фирма обжалваше наложените й 4 наказателни постановления от ИА „Автомобилна администрация“, като сред нарушенията бе, че водачи на влекачи са ги управлявали без свидетелства за психологическа годност. Учениците наблюдаваха и наказателно дело от общ характер, с внесен от прокуратурата обвинителен акт за измама, при която е платен лаптоп, по онлайн оферта, но не е доставен на поръчителя.

Съдия Светослав Петров разказа на гостите в Деня на отворените врати за работата на районния съдия, за видовете дела – наказателни и граждански, за участието в наказателния процес на съдебните заседатели.

Районният прокурор Албена Разсолкова и нейният заместник прокурор Галина Димитрова обясниха на учениците за ролята на прокуратурата, като обществен защитник, за мястото й в съдебната система и за работата по разследването на едно престъпление до изготвянето на обвинителен акт или споразумение, и внасянето им в съда. Акцент бе поставен върху значителния ръст на случаите с държане и употреба на наркотични вещества, в това число и от непълнолетни, които също носят наказателна отговорност. Пример бе даден и с големия брой дела за управление на МПС след употреба на алкохол или наркотични вещества.

Децата научиха кой, кой е в съдебната зала и се снимаха облечени в съдийска и прокурорска тоги. Учениците проявиха желание и разгледаха арестантските помещения в Съдебната палата, със съдействието на „Съдебна охрана“, където прокурор Димитрова им разказа за видовете мерки за неотклонение, сред които най- тежката е „Задържане под стража“.

Посланието, което отправиха съдиите и прокурорите към учениците, в Денят на отворените врати в Кюстендил бе: „Бъдете добри хора“!

Децата получиха като подарък Конституцията на Република България и комплект от образователните материали на ВСС. Посещението бе част и от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Срещата се превърна и в част и от Образователната програма на ВСС и МОН „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури през учебната 2022/ 2023г.”