Седмокласници от ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ гостуваха на магистратите от Районна прокуратура - Кюстендил

7 Декември 2022 г.

На 05.12.2022 г. 26 ученика от 7а клас на ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ и класният им ръководител Теодора Дамянова гостуваха на магистратите от Районна прокуратура - Кюстендил.

Посещението бе в рамките на образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ през учебната 2022/23г.

Гостите бяха посрещнати от Албена Разсолкова – районен прокурор на Районна прокуратура - Кюстендил и от Галина Димитрова, заместник районен прокурор. Учениците разгледаха „синята стая“ в Районната прокуратура, като им беше обяснено нейното предназначение.

При посещението си младежите имаха възможност да се запознаят с ролята, функциите и разделението на властите в Република България, както и с професията на прокурора, следователя и съдията.

Проведена бе дискусия за насилието в училищата. Прожектиран беше и филм за дейността на Прокуратурата на Република България.

С очила, симулиращи употребата на наркотици и алкохол, предоставени от Общинския съвет по наркотични вещества в общината, децата бяха запознати до какво би довела употребата на алкохол и наркотици, както и с тяхното вредно влияние върху младите хора.

Учениците получиха като подарък Конституцията на Република България, материали и Удостоверения, предоставени от Висшия съдебен съвет в рамките на Образователната програма