Районна прокуратура гр.Кюстендил разпореди проверка за установяване състоянието на сметищата на територията на област Кюстендил

12 Май 2022 г.

Районна прокуратура гр. Кюстендил се самосезира и разпореди проверка по Надзора за законност, във връзка със зачестили сигнали за изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за целта места и с цел предотвратяването на нерегламентираното съхранение на отпадъци и изхвърлянето им на нерегламентирани за това места. Проверката следва да установи какво е актуалното фактическо състояние на незаконните сметища в населените места на територията на Област Кюстендил.

Възложена е комплексна проверка на РИОСВ гр.София, сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР гр.Кюстендил и кметовете на общините. Срока на проверката е 30 дни. В хода на проверката следва да се установи статута и състоянието на всички сметища на територията на общините Невестино, Трекляно и гр. Кюстендил.

Проверката, възложена от прокурор от Надзора за законност към ТО Дупница, при Районна прокуратура гр.Кюстендил ще установи състоянието на сметищата на територията на общините Дупница, Бобов дол, Рила, Сапарева баня, Бобошево и Кочериново.

Районна прокуратура гр.Кюстендил предприема активни действия в продължение на няколко години, относно установяване състоянието на сметищата на територията на Област Кюстендил, предприети мерки за обезопасяването им.