С посланието „Да бъдем добри хора“ премина Ден на отворените врати, организиран от Районния съд и Районната прокуратура в гр. Кюстендил

26 Април 2022 г.

Днес, 21.04.2022 г., ученици от Езикова гимназия „Доктор Петър Берон“ – Кюстендил участваха в Деня на отворените врати в Съдебната палата в града, организиран от районните прокуратура и съд в гр. Кюстендил.

Гимназисти от 10-ти, 11-ти и 12-ти класове бяха придружени от директора на учебното заведение Иванка Янкова и от учителя по история и цивилизации Елена Мирчева. Гостите бяха посрещнати от председателя на съда Мая Миленкова, районния прокурор Албена Разсолкова и нейния заместник прокурор Галина Димитрова.

В съдебна зала магистратите разказаха на учениците за работата на съдия и прокурор, разясниха им правомощията и функциите на страните по дело, както и за статута на съдебните заседатели. Запознаха ги с действията по разследване на престъпление и по доказването му в съда.

Специално внимание на децата беше обърнато върху значителния ръст на случаите на държане и употреба на наркотични вещества, в т. ч. и от непълнолетни, които носят наказателна отговорност.

Съдия Миленкова и прокурорите Разсолкова и Димитрова отговориха на въпросите на учениците, които проявяват интерес към упражняването на юридическата професия и в частност на магистратската.

Учениците имаха възможност да присъстват на заседание по наказателно дело за хулиганство с трима обвиняеми, привлечени към наказателна отговорност за сбиване между две семейства пред сградата на ОД на МВР гр. Кюстендил. С особен интерес те слушаха пледоариите на прокурора по делото и защитниците на обвиняемите лица.

Част от децата пожелаха да се запознаят с мотивите на съда, огласени в заседание по разглеждане на искане на защитата за изменение на мярка за неотклонение от „домашен арест“ в „подписка“.

Денят на отворените врати завърши с посланието „Да бъдем добри хора“, отправено от съдиите и прокурорите към учениците, както и да бъдат съпричастни към проблемите на приятели, попаднали под негативно влияние.

За спомен от гостуването в Съдебната палата на децата бяха подарени екземпляри на Конституцията на Република България и комплекти образователни материали, предоставени от Висшия съдебен съвет.

Денят на отворените врати е организиран от Районна прокуратура – Кюстендил и Районен съд – Кюстендил в рамките на Образователната програма на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури през учебната 2021/2022 г.”

Прикачени документи