Под ръководството на Районна прокуратура - Кюстендил, Териториално отделение - Дупница, се водят действия по разследване за извършено престъпление по чл. 172а, ал. 1, пр.3 от НК.

14 Април 2022 г.

Събрани са данни за това, че през неустановен период до 10.12.2020 г. в района на община Дупница и гр. Сапарева баня на неограничен брой лица се предоставял достъп до голям брой телевизионни програми. Разпространяването, излъчването и предаването на чужди обекти на сродно на авторското право се осъществявало чрез електронна съобщителна мрежа на интернет оператор. Дейността се извършвала без необходимото по закон съгласие на носителите на това право.

По воденото досъдебно производство е извършен оглед на местопроизшествието, разпитани са множество свидетели, изготвени са справки.

Наблюдаващият прокурор внесе в съда искане за претърсване и изземване на недвижими имоти, ползвани от кабелен оператор на територията на гр. Дупница и други населени места.

Служители в отдел "Киберпрестъпност" и сектор "Борба с организирана престъпност" на ОД на МВР гр. Кюстендил са извършили процесуално-следствени действия съвместно с колегите им от Благоевград, Перник, Европол и Алианса за противодействие на аудиовизуалното пиратство. Те са проведени в рамките на ЕMPACT - Мултидисциплинарна и многоведомствена платформа за оперативно сътрудничество за борба с организираната престъпност на ниво Европейски съюз. Сред нейните приоритети е дейността срещу мрежи и частни предприемачи, участващи в престъпления срещу интелектуалната собственост.

Разследването по делото продължава под надзора на Районна прокуратура - Кюстендил, Териториално отделение - Дупница.