Обвиняем за отглеждане на коноп и държане на наркотично вещество е с наложено наказание

12 Април 2022 г.

Районна прокуратура - Кюстендил приключи делото срещу Е.Б., обвинен за извършени от него престъпления по чл. 354а, ал. 3, пр. 2, т. 1, пр. 1 от НК и по чл. 354в, ал. 1, пр. 2 от НК.

На 08.10.2021 г. в Районно управление на МВР в гр. Кюстендил е била получена оперативна информация за незаконно държане на наркотични вещества от лицето Е.Б.

Дежурно-следствена оперативна група е извършила претърсване и изземване в обитавана от мъжа къща. Намерени са били 810,08 грама коноп (марихуана), на обща стойност 4 862,48 лева.

При извършен оглед на местопроизшествие в обособено пространство, намиращо се в гориста местност в района на махала "Старо лозе", са били открити 5 растения коноп (марихуана) с различна височина. Установено е, че те са били отглеждани от Е.Б.

Отделената от тях и изсушена листна маса е с нето тегло 288,25 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 18,7%. Стойността на наркотика възлиза на 1729,50 лева.

Е.Б. е бил привлечен и разпитан в качеството на обвиняем за извършените от него престъпни деяния.

Между защитника на обвиняемия Е.Б. и Районна прокуратура - Кюстендил е било сключено споразумение за решаване на наказателното производство. То е одобрено с определение на съда. На извършителя на престъпленията е наложено едно общо наказание от 1 година и 11 месеца "лишаване от свобода" с 3-годишен изпитателен срок.