Под ръководството на Районна прокуратура – Кюстендил се водят активни действия по разследване на група, изнудвала длъжници на кредитна институция

14 Март 2022 г.

Под ръководството на Районна прокуратура – Кюстендил, Териториално отделение – Дупница, се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 213а, ал. 2, т. 1 и т. 4, вр. чл. 213а, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

В качеството на обвиняеми за изнудване са привлечени пет лица от гр. Дупница - А.Ч. (на 45 години), Л.Л. (на 46 години), М.Г. (на 37 години), Д.Д. (на 37 години) и Д.Л. (на 21 години).

В съучастие като съизвършители те системно заплашвали с насилие и убийство длъжници на кредитна институция за бързи кредити. Действайки по този начин, те целели да ги принудят да заплатят задълженията си.

В хода на разследването са извършени претърсвания на различни адреси в гр. Дупница, личен обиск, изземване на множество документи, компютри, мобилни телефони, договори за заеми, парични средства, копия на лични карти. Разпитани са множество свидетели, извършени са разпознавания на лица.

Спрямо тримата от обвиняемите - А.Ч., М.Г. и Д.Л., са взети мерки за неотклонение „задържане под стража“. Обвиняемата Л.Л. е с наложена мярка за неотклонение „домашен арест“, а на обвиняемата Д.Д. – гаранция в пари в размер на 3 000 лева.

За престъпление, свързано с принуда, придружено със заплаха за убийство и телесна повреда, извършено от две и повече лица, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от две до осем години и глоба от три хиляди до пет хиляди лева.