Районна прокуратура-Кюстендил обвини и задържа за срок до 72 часа издирвана за измама, представяла се за банков служител

8 Октомври 2021 г.

Районна прокуратура-Кюстендил привлече в качеството на обвиняема П.П., на 35 г., за извършено престъпление по чл. 210, ал. 1, т. 1 и т. 2, във вр. с чл. 209, ал. 1 от НК. Тя е била установена и задържана на 07.10.2021 г. от  служители на ГДНП-София, за което прокуратурата е уведомена.

П.П. е била обявена за национално и международно издирване във връзка с досъдебно производство за извършено през 2018 г. престъпление. След задържането й досъдебно производство е възобновено.

На неустановена дата преди 14.06.2018 г. С.П., на 32 г., от с. Долна Градешница, обл. Благоевград, се сговорила с П.П. от гр. София и с неустановено по делото лице от мъжки пол да въведат съвместно в заблуждение В.Д. от гр. Кюстендил като се представят за служители в банкова институция, имащи възможност да подпомагат рефинансиране на кредити при изгодни условия, с цел по този начин да набавят за себе си имотна облага.

Пострадалата В.Д. и С.П. се познавали от години и поддържали добри роднински взаимоотношения. Пострадалата изплащала потребителски кредит и това било известно на С.П.

На 14.06.2018 г. С.П. позвънила на мобилния телефон на пострадалата и я въвела в заблуждение, че е започнала работа като длъжностно лице - служител на банка, и условията за кредитиране на посочената банка са много по-изгодни от тези на останалите банкови институции.

С.П. въвела В.Д. в заблуждение, че може да ѝ помогне да рефинансира кредита си при изгодни условия, след което я свързала със съучастниците си, които представила за служители на същата банка.

С редица разговори и действия в периода от 14.06.2018г. до 19.06.2018г. С.П., П.П. и лице от мъжки пол, представяйки се за банкови служители, въвеждали и поддържали у В.Д. заблуждението, че ще и съдействат за рефинансиране на кредита ѝ при изгодни условия.

На 14.06.2018 г. П.П. (представяйки се с други имена) се свързала с консултант на банкова институция в България и попълнила по телефона от името на В.Д. молба за отпускане на кредит, подавайки данните, които преди това пострадалата ѝ била предоставила. С.П., П.П. и техният съучастник се срещнали с пострадалата и успели да я убедят да изтегли отпуснати ѝ кредити от различни банкови институции в страната.

Под тяхно давление В.Д. изтеглила от банков клон в гр. Благоевград сумата от 19 800 лева, които ѝ били отпуснати по-рано същия ден под формата на кредит. Пътувайки към гр. Кюстендил, обвиняемата С.П. и П.П. въвели пострадалата в заблуждение, че следва да им предаде цялата парична сума, за да я осчетоводят и преведат впоследствие по банковата ѝ сметка в обслужващата я банка, за да бъде погасен предходният ѝ кредит, а остатъкът да остане по сметката ѝ.

За да поддържат заблуждението, че ѝ помагат да рефинансира кредита си при изгодни условия и за да я мотивират да им предаде паричната сума, С.П. лично изготвила и предоставила на пострадалата 4 броя приемно-предавателен протоколи за предадени парични суми от пострадалата на П.П., която се представила пред нея с различни имена.

Същия ден С.П. въвела В.Д. в заблуждение, че следва да изтеглят паричната сума от 500 лева, които били отпуснати на пострадалата като бърз кредит от дружество с подобен предмет на дейност, и да ѝ ги предаде, което пострадалата сторила.

В следващите няколко дни В.Д. опитвала да се свърже по телефона с П.П., но телефонът ѝ бил изключен. Пострадалата се усъмнила, че е станала жертва на измама и подала сигнал в Районна прокуратура-гр. Кюстендил.

При последвалото разследване се установила истинската самоличност на П.П., както и, че други подобни измами на територията на гр. София и гр. Пловдив са станали повод за провеждане на разследвания в страната.

П.П. се укрила от правосъдието и била обявена за национално и международно издирване. Това наложило разделяне на досъдебното производство, като спрямо С.П. в Районен съд-гр. Кюстендил е бил внесен обвинителен акт за извършено престъпление по чл. 210, ал. 1, т. 1 и т. 2, във вр. с чл. 209, ал. 1 от НК. Към настоящия момент делото не е приключило в съда.

След продължителни усилия от страна на ГД „Национална полиция“, на 07.10.2021 г. укрилата се П.П. била установена и задържана. С постановление на наблюдаващия прокурор тя е задържана за срок до 72 часа.

Днес, 08.102021 г., Районна прокуратура-Кюстендил ще внесе в съда искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемата.