ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

6 Юни 2019 г.

Районна прокуратура гр. Кюстендил наблюдава новообразувано досъдебно производство за проповядване и подбуждане на дискриминация и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност - престъпление по чл. 162 ал. 1 от НК.

На 05.06.2019г. в ОДМВР Кюстендил е подаден сигнал от гражданин, че на различни места в гр. Кюстендил са разлепени плакати, съдържащи изображение на немски генерал от ІІ-та световна война – Фердинанд Шьорнер във военна униформа с нацистки символи под надпис „героите от втората световна война 1941-1945“ и приканващи от името на читалище „Зора“ в гр. Кюстендил за среща на 06.06.2019г. в гр. Кюстендил, ул. „Търговска“ № 13. Уведомен е прокурор от Районна прокуратура – гр. Кюстендил и на осн. чл. 212 ал. 2 от НПК е започнато досъдебно производство.

Извършени са редица неотложни действия по разследване, включително огледи на местопроизшествия, при които са иззети веществени доказателства. Събират се данни относно самоличността на извършителя на деянието. Работата по случая продължава под ръководството на Районна прокуратура – гр. Кюстендил.