Магистрати от гр. Дупница се срещнаха с ученици в рамките на образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”

10 Юни 2021 г.

Шестокласници от общообразователното училище „Св.св. Кирил и Методий“ в гр. Дупница участваха в среща с магистрати от районния съд и прокуратурата в града.

Съдия Страхил Гошев и прокурор Марияна Кожухарова запознаха децата със структурата на съдебната власт в България, с основните правни професии в страната – следовател, прокурор, съдия, както и със статута на магистратите.

Във фокуса на срещата бяха конкретни видове престъпления - убийство, незаконно държане и разпространение на наркотици, трафик на хора, управление на МПС без свидетелство за управление или след употреба на алкохол и наркотични вещества. Коментирани бяха и наказанията, предвидени от законодателя за тези деяния.

Прокурор Кожухарова разказа на учениците за спецификите в работата на държавния обвинител при търсенето на доказателства за разкриване на престъпленията. Тя даде интересни примери, свързани с дела за извършени кражби, държане или разпространение на наркотични вещества. Магистратът призова децата да не участват в прояви на агресия, да бъдат толерантни един към друг и да сигнализират в случаите, когато са станали свидетели на престъпление.

„Бъдете разумни!“, призова шестокласниците съдия Страхил Гошев, като изрази убеденост, че те ще бъдат достойни граждани на Република България. Той им разясни видовете наказания според Наказателния кодекс – от най-лекото „обществено порицание“ до най-тежкото „доживотен затвор без право на замяна“. „Съдът е мястото, където трябва да тържествува Истината“, заключи съдия Гошев. Той обърна внимание на децата върху темата, свързана с киберпрестъпленията и възможните опасности, които крият интернет и социалните мрежи.

За спомен от срещата всички ученици получиха комплект от образователните дипляни на Висшия съдебен съвет, а на най-активните в дискусията беше подарено издание на Конституцията на Република България.

Събитието е част от Образователната програма на ВСС и МОН „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури през учебната 2020/ 2021 г.” Районният съд в гр. Дупница и Териториално отделение – Дупница при Районна прокуратура – Кюстендил съвместно участват в тази инициатива.