Кандидат - студенти по право присъстваха на съдебни процеси в Деня на отворените врати, организиран от съда и прокуратурата в Кюстендил

16 Април 2021 г.

Ученици от Кюстендил, които съвсем скоро ще завършат средното си образование, взеха участие в инициативата Ден на отворените врати в Съдебната палата в Кюстендил. За поредна година тя се организира от съдилищата и прокуратурите в града. Младежите споделиха плановете си да кандидатстват за специалност "Право" във висши учебни заведения.

Зрелостници от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт "Йордан Захариев" са приели отправената към тях покана да присъстват в съдебни зали по наказателни дела, водени в окръжния и районния съд в Кюстендил. Те имаха възможност в реални условия да се запознаят с работата на съдията, прокурора и защитника по време на съдебния процес. Делата, които наблюдаваха, бяха за различни престъпления: кражба, извършена при условията на опасен рецидив, неплащане на издръжка, телесна повреда по хулигански подбуди, държане на високорискови наркотични вещества. Учениците присъстваха и на процеси по жалби срещу наказателни постановления, издадени от сектор "Пътна полиция" и ИА "Автомобилна администрация".

Гостуването на учениците в Съдебната палата в Кюстендил се проведе в рамките на образователната програма на Висшия съдебен съвет "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури през учебната 2020/2021 г." От години тя се реализира съвместно от окръжните и районните съдилища и прокуратури. По традиция събитието се организира в навечерието на 16-ти април - Ден на българската конституция и Професионален празник на юриста и съдебния служител.

Инициативата на ВСС цели да подпомогне професионалното ориентиране на младите хора, както и да повиши тяхната правна култура. Информираността на гражданите включва добро познаване на структурата на съдебната система, функциите на различните органи в нея, както и спецификата на съдебните процедури.

Председателят на Окръжния съд в Кюстендил - съдия Пенка Братанова, председателят на Районен съд - Кюстендил - съдия Мая Миленкова, окръжният прокурор Камелия Стефанова и районният прокурор Галина Димитрова връчиха подаръци на учениците. За спомен от днешния ден те получиха Конституцията на Република България, книгата "Съдията", посветена на Румен Янков, информационни материали за работата на съда и прокуратурата, както и удостоверение за участието си в Деня на отворените врати през 2021 година.