Районна прокуратура гр.Кюстендил образува досъдебно призводство за отглеждане на марихуана

5 Юли 2020 г.

Районна прокуратура гр. Кюстендил образува на осн.чл.212 ал.2 от НПК досъдебно производство за извършени престъпления по чл.354в ал.1 от НК и чл.234 ал.4 във вр.с ал.1 от НК.

Районна прокуратура гр. Кюстендил образува на осн.чл.212 ал.2 от НПК досъдебно производство за извършени престъпления по чл.354в ал.1 от НК и чл.234 ал.4 във вр.с ал.1 от НК.

На 04.07.2020г. в ГПУ „Гюешево“ при РДГП гр.Кюстендил постъпила оперативна информация, че в имот, находящ се в местността „Вуково“ в землището на с. В., обл.Кюстендил се отглежда коноп /марихуана/. Уведомен е дежурен прокурор от Районна прокуратура – гр. Кюстендил, под чието ръководство и участие са извършени неотложни действия по разследване, при които са иззети веществени доказателства. Имота се намира в гориста местност и е трудно достъпен. На около километър разстояние преди имота, на пътя е намерен лек автомобил „Ланд Роувър“, ползван от мъж на 49 години от гр.Кюстендил. По информация на полицейските органи имота е собственост на същото лице.

Извършено е претърсване и изземване в къщата в имота в присъствието на майката на лицето. Зад къщата в имота е намерен изграден парник, в който са намерени и иззети 170 броя растения коноп /марихуана/ с различна височина. В парника е изградена система за капково напояване на растенията, както и специални торове на наторяването им. В близост до къщата е намерен и иззет и уред /казан/ за изваряване на спиртни напитки. В имота е изградена система за видеонаблюдение.

На разстояние около 30-40 метра от парника, в имота е намерена обработена нива със засети и отглеждани в нея 53 броя растения коноп /марихуана/ с различна височина.

В непосредствена близост в имота е намерена втора обработена нива в която са намерени 35 броя растения коноп /марихуана/ с различна височина и 5 броя кофички с разсад от коноп /марихуана/.

В трета обработена нива в имота са намерени още 4 броя растения коноп/ марихуана/.

И в трите ниви е изградена система за капково напояване на растенията с коноп /марихуана/.

От всички обекти са взети представителни проби, останалото количество коноп е изкоренено и унищожено, чрез изгаряне от комисия, назначена със заповед на директора на ОДМВР гр.Кюстендил. Извършен е полеви наркотест на иззетите представителни проби от растенията, който реагира на високорисково наркотично вещество коноп /марихуана/. Общото количество на представителните проби е с бруто тегло 2.955 кг. Общото количество на унищожения коноп /марихуана/ е с тегло около 60 кг.

Извършени са претърсвания с жилище в гр.Кюстендил, обитавано от 49 годишния мъж, както и в магазин, стопанисван от лицето.

Двама мъже и една жена са задържани за срок от 24 часа по ЗМВР.

Предстоят разпити на свидетели, назначаване на експертизи и други процесуално-следствени действия.

Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Районна прокуратура – гр. Кюстендил.