Осъдителна присъда за подсъдим за хулигански действия и системно следене на жена в гр. Кюстендил

27 Май 2020 г.

Съдът е признал за виновен подсъдимия В.В., обвинен от Районна прокуратура – Кюстендил за извършени от него престъпления по чл. 325, ал.1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК и по чл.144а, ал.1 от НК.

Съдът е признал за виновен подсъдимия В.В., обвинен от Районна прокуратура – Кюстендил за извършени от него престъпления по чл. 325, ал.1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК и по чл.144а, ал.1 от НК.

През 2017 г. подсъдимият В. започнал системно да притеснява работещата в магазин „Кауфланд“ Е.Е. Мъжът се нареждал пред касата, когато тя била на смяна, заговарял я, причаквал я на различни места в гр. Кюстендил. Преследвал я с велосипеда, оставял й бележки, предлагал връзка.

Две години по-късно тези действия от страна на В.В. ескалирали, а понякога прераствали в агресия, което станало повод пострадалата да се страхува от него.

В продължение на месеци - от 26.02.2019 г. до 29.07.2019 г., В.В. системно следил Е.Е. Ежедневно я причаквал в района на работното й място, а докато била в почивка я приближавал. Мъжът всячески показвал ѝ с поведението си, че е наблюдавана от него, правил опити да предизвика нежелана от пострадалата вербална комуникация помежду им.

В периода от 29.03.2019 г. до 28.06.2019 г., в района на магазин „Кауфланд“ в гр. Кюстендил, подсъдимият В. няколкократно извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Мъжът буйствал, държал се агресивно, нападал граждани, обърнал пейка. В един от случаите, управлявайки велосипед, ускорил скоростта, след което рязко спрял в непосредствена близост до Е.Е., като с тези действия изплашил жената.

С присъда на първоинстанционния съд на В.В. е наложено наказание от една година „лишаване от свобода“ с четиригодишен изпитателен срок, както и обществено порицание.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в законоустановения срок.