ПРОТЕСТ ПО НАДЗОРА ЗА ЗАКОННОСТ

30 Януари 2020 г.

Районна прокуратура, гр.Кюстендил протестира пред Административен съд, гр.Кюстендил Наредба за правилата и нормите за пожарна безопасност на територията на община Невестино /наричана за краткост Наредбата/.

Районна прокуратура, гр.Кюстендил протестира пред Административен съд, гр.Кюстендил Наредба за правилата и нормите за пожарна безопасност на територията на община Невестино /наричана за краткост Наредбата/.

С решение № 177/21.02.2017г. Общински съвет Невестино  е приел Наредба за правилата и нормите за пожарна безопасност на територията на община Невестино. Оспорваната наредба урежда обществени отношения свързани с пожарната безопасност без наличието на законова делегация.  Към датата на приемането й е действал Закон на Министерство на вътрешните работи, в който не се съдържа норма, която да възлага на общинските съвети да уреждат с наредби въпросите на пожарната безопасност, регламентирани в ЗМВР. Според разпоредба  от тогава действащия правилник за прилагане на ЗМВР, органите на държавна власт и местно самоуправление осигуряват спазване на правилата и нормите по пожарна безопасност в населените места, а за осъществяване дейностите по пожарна безопасност, органите на държавна власт и местно самоуправление разработват съгласувано с органите на пожарна безопасност специфични правила за пожарна безопасност в съответните населени места. Тези разпоредби също не овластяват местните общински съвети да издават подзаконови нормативни актове по пожарна безопасност, те самите са част от подзаконов нормативен акт.

На централно ниво са регулирани обществените отношения по повод пожарната безопасност. В тях общината е равнопоставена във връзка със спазването на правилата с другите субекти, собственици на обекти.

Същата регламентация действа и понастоящем в Наредба № 81-21 з- 647/1 10 2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатацията на обектите /ДВ бр.89/2014г., съвместно издадена от министрите на инвестиционното проектиране и вътрешните работи.

С приемане Наредба за правилата и нормите за пожарна безопасност на територията на община Невестино, общинският съвет е осъществил нормотворческа дейност над своята компетентност, тъй като няма нормативен акт от по-висока степен, който да дава правомощие на Общинските съвети да уреждат този вид обществени отношения на местно ниво, поради което Районна прокуратура гр.Кюстендил е подала протест до Административен съд гр.Кюстендил за обявяване  нищожността на Наредба за правилата и нормите за пожарна безопасност на територията на община Невестино приета от Общински съвет – Невестино.