22 Ноември 2018 г.

Ефективна присъда за незаконно държане на оръжие и боеприпаси в с. Горна Гращица

Сподели

Районен съд - Кюстендил е признал за виновен Д.Н. за извършено от него престъпление по чл. 339, ал. 1 от Наказателния кодекс – незаконно придобиване и държане на оръжие и боеприпаси.

Районен съд - Кюстендил е признал за виновен Д.Н. за извършено от него престъпление по чл. 339, ал. 1 от Наказателния кодекс – незаконно придобиване и държане на оръжие и боеприпаси.

На 29.11.2016 г. служители на РУ МВР Кюстендил получили оперативна информация за държане на огнестрелни оръжия, боеприпаси и културно-исторически ценности от мъж - Д.Т. В тази връзка били предприети неотложни действия по разследване - претърсване и изземване в къща в с. Горна Гращица, обл. Кюстендил, обитавана от него заедно със съпругата му.

В имота били открити и иззети огнестрелно оръжие и боеприпаси, както и металотърсач и старинен пръстен. На въпросите на разследващият орган Н. обяснил, че пистолетът е негов и го е закупил за сумата от 350 лв. три дни по-рано от непознато за него лице, боеприпасите също са били негови.

В хода на разследването е била назначена и извършена криминалистическа експертиза в областта на балистиката, при която се констатирало, че държаното от Д.Н. огнестрелно оръжие представлява пистолет марка "Драйзе", заводско производство на "Рейнише Металварен Машиненфабрик" - Германия. Експертизата е констатирала, че петнадесет броя боеприпаси представляват бойни патрони 7,65мм, производство на "Геко" - Германия. Останалите държани от него петнадесет броя боеприпаси представляват патрони за винтовки "Манлихер", производство на Военна Фабрика България през 1937 г. и на Германия 1938 г. Държаните от обвиняемия огнестрелно оръжие и боеприпаси са определени от експертите като годни да произведат изстрел.

При разпит в качеството на обвиняем Д.Н. не се е признал за виновен и е твърдял, че е закупил газов пистолет, за да стреля по уличните котки и кучета. Мъжът изразил предположение, че някой го е "натопил". Заявявал, че е намирал патрони в старата къща на дядо си, но те били книжни. Другата му защитна теза е била, че пистолетът и патроните били открити от съпругата му при почистване на стари сандъци в дома на баба си.

По искане на Районна прокуратура - Кюстендил съдът е наложил на подсъдимия Д.Н. наказание от две години "Лишаване от свобода" при "строг" режим на изтърпяване.

Присъдата подлежи на жалба и протест в законоустановения срок.