РАЙОННА ПРОКУРАТУРА – КЮСТЕНДИЛ ПОСРЕЩНА ЕРОПЕЙСКИ МАГИСТРАТИ

8 Ноември 2018 г.

След успешно домакинство по програмата за обмен на Европейската мрежа за съдебно обучение през 2017г., тази година Районна прокуратура Кюстендил прие най-голямата група чуждестранни магистрати за страната, посетила българска прокуратура през 2018г.

След успешно домакинство по програмата за обмен на Европейската мрежа за съдебно обучение през 2017г., тази година Районна прокуратура Кюстендил прие най-голямата група чуждестранни магистрати за страната, посетила българска прокуратура през 2018г. В периода от 15-и до 19-и октомври 2018г. Районна прокуратура Кюстендил беше домакин на шестима магистрати (петима прокурори и един съдия-следовател) от Република Полша, Република Италия, Кралство Белгия и Кралство Испания, в рамките на програмата за обмен на Европейската мрежа за съдебно обучение за 2018г. Целта на посещението е магистратите от други европейски държави да се запознаят с правосъдната и правоохранителната система на Република България и да обменят опит с българските си колеги.

В рамките на обмена, освен Районна прокуратура Кюстендил, бяха посетени Окръжна прокуратура гр. Кюстендил, Районен съд гр. Кюстендил, Окръжен съд гр. Кюстендил, Административен съд гр. Кюстендил, Областна дирекция на МВР гр. Кюстендил, Регионална дирекция „Гранична полиция“ гр. Кюстендил, Районна служба по изпълнение на наказанията гр. Кюстендил и Затвора в гр. Бобов дол. Освен представяне на мултимедийни презентации, по време на срещите се осъществиха професионални дискусии, свързани със специфики в правосъдната и правоохранителната дейност в държавите, чиито представители участваха в обмена.

Поредното успешно провеждане на домакинство по програмата за обмен на Европейската мрежа за съдебно обучение способства за повишаване на капацитета на Районна прокуратура Кюстендил в рамките на международното правно сътрудничество.