Водачи на МПС управляват с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила

16 Май 2017 г.

Районна прокуратура Кюстендил внесе в съда два обвинителни акта по водени бързи производства срещу М. И. с.С обл.Кюстендил и срещу П. М. от гр.София за престъпления по чл.343б ал.1 от НК.

Районна прокуратура Кюстендил внесе в съда два обвинителни акта по водени бързи производства срещу М. И. от с.С. обл.Кюстендил и срещу П. М. от гр.София за престъпления по чл.343б ал.1 от НК.

1./На 07.05.2017г. М. И., след употреба на алкохол, управлявал в гр. Кюстендил по ул. „Дондуков лек автомобил марка „Сузуки“ модел „Витара“ с ДКН КНхххх и бил спрян за проверка от автопатрул на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР Кюстендил. В рамките на полицейската проверка установили самоличността на обвиняемия, който не представил свидетелство за управление на МПС и контролен талон към същото, каквито не притежавал. Полицейските служители усетили, че от М. И.се носи мирис на алкохол, поради което тествали същия с техническо средство – „Алкотест Дрегер 7510“ , като индикаторната скала на уреда отчела 1.81 на хиляда концентрация на алкохол в кръвта на обвиняемия. При допълнителна проверка констатирали, че М. И. не е правоспособен водач. Съставен му бил Акт за установяване на административно нарушение на чл. 5 ал. 3 т. 1 от ЗДвП, който подписал. Бил съпроводен бил съпроводен от полицейските служители до ЦСМП Кюстендил, където дал кръв за лабораторно изследване.

От назначената химическа експертиза се установило, че в изпратените за изследване проби кръв, взети от М. И., е налице концентрация на етилов алкохол от 1.42 на хиляда.

Срещу М. И. е повдигнато обвинение за престъпление по чл.343б ал.1 от НК.

Същият се е признал за виновен по повдигнатото му обвинение.

М. И. не е правоспособен водач на МПС.

М. И. не е осъждан за престъпления от общ характер.

 

2. На 06.05.2017г. П. М., след употреба на алкохол, управлявал в с. Лозно обл. Кюстендил по ул. „Четиринадесети май”, собственото си моторно превозно средство - лек автомобил марка „Ауди“ модел „А4” с ДКН СВхххх. Същият загубил контрол върху управляваното от него моторно превозно средство, което напуснало пътното платно и се блъснало с предната си част в железобетонен стълб от електроразпределителната мрежа. Вследствие на удара, стълбът бил пречупен на нивото на терена, върху който се намирал и паднал извън пътното платно. Върху предната част на автомобила, която влязла в съприкосновение с електрическия стълб, били нанесени повреди. След сблъсъка с железобетонния стълб, автомобилът, управляван от П. М. спрял движението си косо върху пътното платно.

На мястото на реализираното пътнотранспортно произшествие бил изпратен автопатрул на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР Кюстендил, които открили П. М., който лежал на земята непосредствено до катастрофиралия лек автомобил. Полицейските служители установили самоличността на обвиняемия и усетили, че от същия се носи силен мирис на алкохол. П. М. бил в съзнание и признал пред тях, че той е управлявал автомобила, с който се е блъснал в електрическия стълб. На място пристигнал реаномобил на ЦСМП Кюстендил, който транспортирал П. М. за оказване на медицинска помощ. В медицинското заведение, от П. М. била взета кръвна проба за анализ.

В рамките на разследването била назначена химическа експертиза. При лабораторното изследване по същата се установило, че в изпратените за изследване проби кръв, взети от П. М., е налице концентрация на етилов алкохол от 2.73 на хиляда.

При извършване на назначена в рамките на досъдебното производство съдебно-оценителна експертиза била определена стойността на нанесените при реализираното пътнотранспортно произшествие щети върху електоразпределителната мрежа, която възлизала на 982.00 лева.

Въпреки, че при управлението на МПС обвиняемият е реализирал ПТП, не са налице обективни признаци на фактическия състав на друго престъпление – причинени значителни имуществени вреди, телесни повреди или смърт на други лица.

Срещу П. М.е повдигнато обвинение по чл.343б ал.1 от НК, по което се е признал за виновен.

П. М. е правоспособен водач на МПС.

П. М.е осъждан за престъпления от общ характер.