Ефективна присъда за Г. К.

3 Май 2017 г.

Районна прокуратура, Кюстендил постигна ефективна присъда по внесен обвинителен акт срещу Г. К. за извършено от него престъпление по чл.206 ал.1 от НК и по чл.197 ал.1 т.7 във вр. с чл.194 ал.1 вр. с чл.26 ал.1 вр. с чл.28 ал.1 от НК.

Районна прокуратура, Кюстендил постигна ефективна присъда по внесен обвинителен акт срещу Г. К. за извършено от него престъпление по чл.206 ал.1 от НК и по чл.197 ал.1 т.7 във вр. с чл.194 ал.1 вр. с чл.26 ал.1 вр. с чл.28 ал.1 от НК.

На 08.07.2016 год. Г. К. отишъл в МБАЛ «Д-р Никола Василев» в гр.Кюстендил,  потърсил приятелка на майка си, на която обяснил, че има спешна нужда от мобилен телефон, за да се обади на свой познат. Тя му предоставила мобилният си телефон – марка „Самсунг“ и той вместо да проведе разговор се отдалечил и не върнал телефона на собственичката. След като изчакала края на деня и Г. К. не се върнал, нито донесъл обратно телефона, тя подала сигнал в полицията.

На 28.07.2016 г. В. А. пристигнала в гр.Кюстендил като танцьор в група „Актавис“, за да участват на сцена на площад »Велбъжд». В.А. оставила чантата си на пейките при „Арката“ и се отдалечила за минути. Когато се върнала установила, че чантата й липсва. По същото време на площад „Велбъжд“ се намирал и Г. К. Той забелязал, че танцьорите оставят багажа си по пейките и решил да извърши кражба. Когато В.А. се отдалечила, той взел чантата – малък сак с вещи и избягал в посока кв. „Изток“.  По пътя той отворил сака и установил, че в него има три мобилни телефона, единият от които собственост на друго лице - М., който бил оставил вещите си в сака на В.А.

 Освен трите мобилни телефона в сака имало и дамски портфейл, текстилно портмоне за гримове, сумата от 60 лв. - собственост на В.А. и 1 бр. мъжки портфейл и в него сумата от 26,00 лв., собственост на М.

Г. К. взел парите и телефоните, а останалите вещи хвърлил в река Банска. Продължил към кв. “Изток“ където продал мобилните телефони на различни лица.

На 02.08.2016 год. Г. К. се разхождал при паркинга в близост до градинката при Община Кюстендил. Около 13,00 ч.той срещнал Н.С.Я., с когото се познавали. Често пъти той вземал дребни лични вещи на Я.. И

Г. К. се насочил към Я., който побягнал, но Г. К. го настигнал, бръкнал в джобовете му и оттам без да получи никаква съпротива взел два мобилни телефона. После хвърлил на земята телефона „Самсунг“, взел телефона „Нокиа“ и си отишъл. Я. подал сигнал в полицията и обяснил на пристигналите на място полицаи за случилото се. След извършените оперативно –издирвателни мероприятия Г. К. бил установен и предал телефона „Нокиа“ с протокол за доброволно предаване.

Общата стойност на отнетите вещи е 505.00 лв.

Г.З.К. многократно е осъждан за престъпления от общ характер.

Деянието е извършено от Г.З.К. в условията на повторност по смисъла на чл. 28, ал. 1 от НК, след като е бил осъден с влязла в сила присъда за друго такова престъпление и от изтърпяване на наказанието по предишната присъда не са изтекли пет години по чл. 30, ал. 1 от НК.

В съдебно заседание е сключено споразумение между защитника на подсъдимия и Районна прокуратура Кюстендил. Съдът е одобрил предложеното споразумение и е наложил едно общо най-тежко наказание „лишаване от свобода“ в размер на 2 години, което Г. К. ще изтърпи при строг режим.