С. И. не изпълнил заповед за защита от домашно насилие

26 Април 2017 г.

Районна прокуратура, гр.Кюстендил внесе в съда ОБВИНИТЕЛЕН АКТ срещу С. И. от гр.Кюстендил по водено досъдебно производство за престъпление по чл.296 ал.1 във вр.с чл.26 ал.1 от НК.

Районна прокуратура, гр.Кюстендил внесе в съда ОБВИНИТЕЛЕН АКТ срещу С. И. от гр.Кюстендил по водено досъдебно производство за престъпление по чл.296 ал.1 във вр.с чл.26 ал.1 от НК.

През месец май 2015 г. С. И. осъществил акт на домашно насилие срещу баща си – П.И., който подал молба до Районен съд Кюстендил по Закона за защита от домашно насилие. Съдът се произнесъл с решение, като наложил мерки за защита от домашно насилие, по силата на които задължил С. И. да се въздържа от извършване на домашно насилие над баща си – П.И., забранил на С. И. да доближава жилището, обитавано от баща му, както и местата му за социални контакти и отдих за срок от 18 месеца. С решението си съдът постановил издаването на заповед за защита от домашно насилие, същата подлежала на незабавно изпълнение и била издадена в полза на П.И. Решението влязло в сила на 12.08.2015 г.

На 11.07.2016 г. и на 12.07.2016 г. С. И. осъществил актове на домашно насилие спрямо баща си, изразяващи се в отправяне на закани, че ще му нанесе побой. Същият влязъл в жилището на баща си, отказал да го напусне и упражнил спрямо него психически тормоз. За случаите били уведомени органите на полицията.

Делото е решено при условията на съкратено съдебно следствие. Съдът е наложил на С. И. наказание „лишаване от свобода“ в размер на 2 години, чието изпълнение е отложено за изпитателен срок от 5 години.

Присъдата подлежи на жалба и протест пред Окръжен съд Кюстендил.

С. И. е бил осъден с влязла в сила присъда за престъпление по чл.296 ал.1 от НК, като съдът му е наложил наказание „лишаване от свобода“ в размер на 1 година с 4 години изпитателен срок.