Седмичен бюлетин 15.08.16 г.- 19.08.16 г.

19 Август 2016 г.

За периода от 15.08.2016 г. до 19.08.2016 г. Районна прокуратура гр.Кюстендил е внесла в съда едно споразумение и е започнала две досъдебни производства по дела с по-висока от обичайната обществена опасност на деянието и дееца.

За периода от 15.08.2016 г. до 19.08.2016 г. Районна прокуратура гр.Кюстендил е внесла в съда едно споразумение и е започнала две досъдебни производства по дела с по-висока от обичайната обществена опасност на деянието и дееца.

1. С първоначално действие по разследване е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 131 ал. 1 т. 2, във вр. с чл. 130 ал. 2 от НК – нанасяне на лека телесна повреда от длъжностно лице при и по повод изпълнение на служебните му задължения.

2. Образувано е и досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 144 ал. 2 от НК – отправяне на закана спрямо длъжностно лице при и по повод изпълнение на службата му. В рамките на разследванията по двете досъдебни производства са осъществени множество действия по разследване, като се събират доказателства за евентуални извършени други престъпления от общ характер, свързани с непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и унищожаване и повреждане на чуждо имущество. Дейността на разследващите органи се координира непосредствено от Районна прокуратура Кюстендил.

Двете новообразувани досъдебни производства са във връзка с възникнал спор между обитатели на квартал “Изток“ в гр.Кюстендил от ромските малцинства. В последствие в рамките на полицейската проверка по случая за 24 часа в РУМВР Кюстендил е задържано лицето С. Й. А., който е идентифициран като инициатор на конфликта.

На 14.08.2016г. сутринта са призовани в РУМВР Кюстендил за снемане на обяснения в рамките на извършваната полицейска проверка лицата А. Д. В., С. А. И. и С. С.А., с които е влязъл в спор задържания С. Й. А. Последните пристигнали пред сградата на ОДМВР Кюстендил заедно със свои сродници. На място пристигнали и около 30 близки на задържания С. Й. А. Двете групи влезли в стълкновение и саморазправа помежду си, за която използвали отчупени тротоарни плочки и част от покритието на стълбището на сградата на ОДМВР Кюстендил. Присъстващите на място полицейски служители се намесили за прекратяване на противоправните действия, при което агресията на част от присъстващите се е насочила и към тях. За прекратяване на конфликта и с оглед извършените спрямо тях действия, полицейските служители произвели изстрели със служебните си оръжия, заредени със стоп-патрони. От същите пострадали две лица от участващите в саморазправата, които са транспортирани в Кюстендилската болница за оказване на медицинска помощ – без опасност за живота са и с повърхностни наранявания.

 

3. Районна прокуратура, гр.Кюстендил постигна ефективна присъда срещу Н.Д.Х. от гр.Кюстендил при условията на незабавно производство, който на 14.08.2016 год. в гр.Кюстендил по ул.“София“ срещу дом № 1,в посока Центъра към кв.“Изток“ е управлявал МПС – л.а.марка „Опел“ модел „Вектра“ с ДК № КН **** ВМ, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда,а именно 2,73 на хиляда, установено по надлежния ред – престъпление по чл.343б ,ал.1 от НК

Х. се е признал за виновен и е сключил споразумение. Съдът е наложил да изтърпи наказание лишаване от свобода в размер на шест месеца ефективно при първоначален строг режим в затворническо заведение от закрит тип ,както и Глоба в размер на 1000 лв. ,както и лишаване от право да управлява МПС за срок от три години

 

През периода няма взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“.