ВОДАЧИ НА МПС УПРАВЛЯВАТ С КОНЦЕНТРАЦИЯ НА АЛКОХОЛ В КРЪВТА

22 Юни 2016 г.

Районна прокуратура, гр.Кюстендил внесе два обвинителни акта по водени бързи производства срещу водачи на МПС, управлявали с алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда – престъпление по чл.343б ал.1 от НК.

Районна прокуратура, гр.Кюстендил внесе два обвинителни акта по водени бързи производства срещу водачи на МПС, управлявали с алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда – престъпление по чл.343б ал.1 от НК.

На 10.06.2016г. обвиняемият  Н. след употреба на алкохол, управлявал в гр. Кюстендил по ул. „Соволски път” срещу бл. № 3А, моторно превозно средство - лек автомобил марка „Опел“ модел „Зафира” с държавен контролен (ДК) № КНхххх. Н. бил спрян за проверка от автопатрул на РУМВР Кюстендил. В рамките на полицейската проверка установили самоличността на обвиняемия и усетили, че от същия се носи силен мирис на алкохол. По тази причина полицейските служители тествали Н. с  техническо средство – „Алкотест 7510“ с фабричен № ARDM 0265, като индикаторната скала на уреда отчела 2.01 на хиляда концентрация на алкохол в кръвта на обвиняемия.

На 12.06.2016 година полицейски служители изпълнявали служебните си задължения в град Кюстендил в района на село Горна Гращица, обл. Кюстендил.  Около 07.45 часа на 12.06.2016г свидетелите спрели за проверка лек автомобил марка „Фолксваген Поло” с ДКНхххххх, движещ се по улица „Ленин“ в селото. В хода на проверката свидетелите установили, че автомобила се управлява   от обв. Т. Същият е поканен да даде проба за алкохол с техническо средство, при което той се е съгласил и е изпробван. Индикаторната скала на техническото средство Алкотест Дрегер -7510 с фабричен номер ARDM 0265 е отчела наличие на алкохол в кръвта 1.43 на хиляда. Обвиняемият е заявил, че е употребил алкохол – бира и че  желае да дадe кръв за анализ. На същия е даден талон за ЦСМП, където е дал кръв за анализ. От извършената химическа експертиза се установява, че съдържанието на алкохол в кръвта на обв.Т. е 1.81 на хиляда.