Пенсионери от Генерал Тошево се срещнаха с прокурори от Окръжната и Районната прокуратури в Добрич и разговаряха с тях за телефонните измами

13 Февруари 2024 г.

В продължение на миналогодишната инициатива на Окръжната и Районната прокуратури в Добрич, целяща подобряване на комуникацията с различните обществени групи, прокурор Милена Любенова и прокурор Даниел Илиев се срещнаха с пенсионери от град Генерал Тошево. Те разговаряха с тях за телефонните измами, риска да попаднат в схемата на измамниците, най-често използваните сценарии за въвеждане в заблуждение и най-добрите мерки, които да могат да бъдат взети незабавно с цел прекратяване на измамата.

Един от най-важните съвети, които магистратите дадоха на възрастните хора, беше, че не трябва да се дават пари на непознати хора под какъвто и да е претекст и, че няма държавна институция, която да иска пари по телефона. Всеки от участниците получи специално подготвени по темата брошури, в които са посочени основните сценарии, които използват извършителите на тези престъпления, както и ясни предупреждения и насоки как да се действа в случай на опасност или дори малко съмнение за измама.

Пенсионерите имаха възможността да задават въпроси, да разкажат свои лични истории и впечатления. В контекста на причините, които могат да накарат един човек да се поддаде на заблуждаващите истории, беше обсъден и последния фрапиращ случай на телефонна измама в региона, при който възрастна жена даде голяма сума пари на непознати.

В резултат от активната кампания на Прокуратурата в Добрич през първата половина на 2023 година, беше постигнат важен резултат, а именно прекъсване на серия телефонни измами или опити за такива, случили се преди това. Усилията на прокурор Любенова и прокурор Илиев да информират уязвимите хора за този проблем и да им посочват най-прекия изход от измамната схема, ще продължат и през тази година.