Прокурори, полицаи и следователи учат единайсетокласници на безопасно поведение на пътя

2 Февруари 2016 г.

Екипи от прокурори, следователи и полицаи, които извършват огледи и участват в разследвания по тежки пътни произшествия,  започват да изнасят съвместни лекции за безопасно поведение по пътищата пред учениците от 11 клас във всички  училища в Пловдивска област.

Това стана ясно днес след съвместна среща в Окръжна прокуратура-Пловдив, където бе подписано споразумение за сътрудничество в съответствие със сферите на дейност между Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив,  Христо Разсолков, директор на ОД на МВР-Пловдив и Ваня Киркова, началник на Регионалния инспекторат на образованието. Поканата за срещата бе отправена от Окръжна прокуратура-Пловдив на 26 януари 2016 г.

Тревожната статистика сочи, че през последните месеци на територията на Пловдивска област зачестиха случаите на тежки произшествия, при които загинаха или бяха ранени млади хора, чиято възраст е под 20 години. Лекциите ще се провеждат в часа на класния ръководител и стартират през следващата седмица. Причината екипите от магистрати и полицаи да влизат в паралелките от 11 клас е, че на тази възраст учениците вече имат право да се записват за обучение в курсовете за получаване на свидетелство за правоуправление.

„Целта е да се разясни на кандидат-курсистите до какви последици биха могли да доведат шофирането с превишена скорост, сядането зад волана след употреба на алкохол и въобще неглижирането на правилата за движение. Но ние се обръщаме не само към бъдещите водачи, но и към пътниците, които сядат до тях в автомобила, защото те също носят отговорност, ако видят водач в неадекватно състояние и не ги спрат да потегли на път. В класните стаи ще влязат само колеги – магистрати и полицаи, които са практици. Те са били неведнъж на огледи на тежки пътни произшествия и в продължение на години са разследвали причините за настъпването им. Факт е, че дори и при съобразяване с максималната скорост за движение по съответния път, се крие възможност да бъде предизвикана катастрофа – виновно /по непредпазливост/ от водача.  Затова трябва да се шофира с повишено внимание и с бдителност. Ние искаме нашето послание, че на пътя всеки трябва да е отговорен, прецизен и подготвен, да стигне до колкото се може повече ученици, защото това означава спасен човешки живот“, коментира след срещата Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив. 

Лекциите на екипите от магистрати и полицаи ще бъдат проведени в 68 училища в Пловдивска област, където има паралелки от 11 клас или пред 4 419 ученици. От тях 3 225 ученици са в град Пловдив. При представяне на темите ще бъдат показани и кадри от пътни произшествия.  Споразумението за сътрудничество е подписано в изпълнение на правомощията на прокуратурата за защитата на обществения ред и постоянния надзор за законност.