Окръжна прокуратура – Пловдив предаден на съд непълнолетен обвиняем за извършен грабеж, от което е последвала смъртта на 64-годишен мъж

1 Април 2024 г.

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе обвинителен акт спрямо С.Ч., на 17 г. Той е предаден на съд за това, че на 10.09.2023 г. в землището на с. Скутаре, обл. Пловдив, в местността "Голям гьол", като непълнолетен, но като е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си, е отнел чужди движими вещи - пари на стойност 60 лева от владението на Ж.П., на 64 г., с намерение противозаконно да ги присвои. С.Ч. е употребил за това сила и грабежът е придружен с тежка телесна повреда, изразяваща се в постоянно разстройство на здравето, опасно за живота, и средна телесна повреда, изразяваща се в трайно затрудняване движенията на тялото, от които през времето от 10.09.2023 г. до 13.09.2023 г. е последвала смъртта на Ж.П. Престъплението е квалифицирано по чл. 199 ал. 2 т. 1  вр. с чл. 198 ал. 1 вр. с чл. 63 ал.2 т. 1 от Наказателния кодекс.

Пострадалият Ж.П. работел в овцеферма в с. Скутаре, обл. Пловдив. С.Ч. живеел в селото и си търсел работа. На 10 септември 2023 г. той се движел със свой приятел из селото с микробус. Когато преминали покрай овцефермата, видели Ж.П., седнал на тревата, до близкия сеновал. С.Ч. слязъл от колата, приближил се към него и му поискал пари. Ж.П. отказал, след което С.Ч. се надвесил над него и пребъркал джобовете му, като взел 60 лева. Той поискал още пари, но не получил и бутнал пострадалия на земята, като започнал да го рита с крака по тялото. Малко по-късно го оставил на мястото и се качил на микробуса.

Три дни по-късно – на 13 септември 2023 г., мъж, който отивал на работа, забелязал край пътя тялото на пострадалия. Бил е подаден сигнал на тел. 112, като пристигналите на място медицински екипи установили, смъртта на Ж.П. Според заключението на съдебномедицинската експертиза смъртта на мъжа е настъпила от травматичните увреждания, причинени от С.Ч. Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предстои Окръжен съд – Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото.