2424 лица са осъдени по внесени актове на обвинителите от района на Окръжна прокуратура – Пловдив през 2023 г.

25 Март 2024 г.

Общо 2424 лица са осъдени през 2023 г. по внесени прокурорски актове на обвинителите от Окръжна прокуратура – Пловдив, в чийто съдебен район се намират Районна прокуратура – Пловдив и Териториалните отделения в Асеновград, Карлово и Първомай. Това става ясно от отчетния доклад за 2023 г. на Окръжна прокуратура – Пловдив, който беше представен от окръжния прокурор Ваня Христева на годишно събрание в края на миналата седмица.

Гости на анализа за работата на магистратите бяха Мария Павлова, заместник-главен прокурор, Тодор Деянов, апелативен прокурор на гр. Пловдив, Румен Попов, заместник-апелативен прокурор на гр. Пловдив, Весела Евстатиева, зам.председател на Окръжен  съд – Пловдив, ст. комисар Георги Чергов, директор на ОД на МВР – Пловдив, представители на ДАНС, ГД БОП и др.

От годишния доклад става ясно, че през 2023 г. прокурорите от района на Окръжна прокуратура Пловдив са наблюдавали 1513 бързи производства. 933 е броят на наблюдаваните досъдебни производства, свързани с наркотични вещества. 

Общо 403 са досъдебните производства за данъчни престъпления, а за непълнолетни - 155.

355 са наблюдаваните в района на Окръжна прокуратура – Пловдив преписки за престъпления, извършени в условията на домашно насилие. Основен дял от тях са за неизпълнение на заповед за защита, закана с убийство и причиняване на телесна повреда  при условията на домашно насилие.

На събранието бяха представени и приоритетите на Окръжна прокуратура – Пловдив през тази година, като те са свързани с бързото и срочно приключване на делата.

Гостите на годишното събрание дадоха отлична оценка за работата на прокурорите от Окръжна прокуратура – Пловдив по всички видове показатели.