Окръжна прокуратура – Пловдив предаде на съд обвиняем за причиняване на катастрофа по непредпазливост, при която е загинал пешеходец

6 Февруари 2024 г.

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе обвинителен акт срещу И.П., на 33 г. Той е предаден на съд за това, че на 28.01.2023 г. в гр. Пловдив при управляване на моторно превозно средство - товарен автомобил, марка “Рено“, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на К. А., на 59 г., като деецът е избягал от местопроизшествието - престъпление по чл.343 ал.3 б. „б“ пр.1, вр. ал.1, б. „в“ пр.1, вр. чл. 342, ал.1 пр.3 от Наказателния кодекс.

На 28.01.2023 г., около 8 ч., И.П. пристигнал в гр. Пловдив. Той управлявал товарен автомобил, марка „Рено Мастер“. Отишъл до квартал „Столипиново“, за да достави чували с картофи по поръчка, след което се отправил към намиращата се наблизо ул. “Шумен“. Там включил задна скорост, за да премести автомобила, въпреки че нямал видимост, нито пък бил подсигурил човек, който да наблюдава пътя и да му сигнализира за възникнала опасност. По същото време пешеходецът К. А. се придвижвал зад камиона, който го ударил със задната си част и го затиснал. Пострадалият бил е откаран в болница, където е починал от нараняванията си. На мястото се събрали хора. Те поставили контейнери на пътя, за да попречат на И.П. да напусне местопроизшествието, но той преминал между тях и се отправил в посока към гр. София. Няколко часа по-късно И.П. е бил задържан от полицейски служители край гр. Гоце Делчев.

Предстои Окръжен съд – Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото. Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция“, наложена му е забрана от Окръжна прокуратура – Пловдив за напускане пределите на Република България и е постановено временно отнемане на свидетелството за управление на автомобил по реда на чл. 69а, ал.1 от Наказателно-процесуалния кодекс.