Окръжна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняеми и задържа четирима мъже за организирана престъпна група за изнудвания и принуда

25 Януари 2024 г.

Окръжна прокуратура – Пловдив привлече към наказателна отговорност четири лица за извършени от тях престъпления, свързани с участие във въоръжена организирана престъпна група, създадена с користна цел и цел да върши съгласувано в страната и чужбина изнудвания и принуди на различни граждани. Спрямо ръководителя на организираната престъпна група В.П., на 49 г., са повдигнати пет обвинения за изнудвания и принуда, извършени в периода от  септември до ноември 2023 г . на територията на гр. Пловдив и гр. Димитровград, обл. Хасково. За тези деяния най-тежкото предвидено наказание е лишаване от свобода от 5 до 15 г., глоба и конфискация на една втора от имуществото.

Спрямо другите двама участници от групата, единият от които е служител на  МВР в гр. Пловдив, са повдигнати също обвинения за изнудвания и принуда. Спрямо четвъртия участник в организираната престъпна група, който също е служител на МВР  в гр. Пловдив,  са повдигнати обвинения само за изнудвания.

По делото е установено, че обвиняемите са изнудвали двама граждани, от които посредством сила и заплаха са отнели обща сума от 35 000 лева.  Те са принудили със сила и заплаха и лице от фенската маса на футболен клуб от гр. Пловдив свободно да изразява мнението си по въпроси за футболната политика на този клуб.

По случая, след извършване на необходимите действия,  предстои да бъдат повдигнати и нови обвинения, свързани с незаконно притежаване на боеприпаси и неоторизирано боравене с полицейски знаци.   

Четиримата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на Окръжна прокуратура – Пловдив, като по преценка на наблюдаващия прокурор утре ще бъдат внесени искания в Окръжен съд – Пловдив за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.