Окръжна прокуратура–Пловдив привлече като обвиняеми и задържа 10 лица за организирана престъпна група за данъчни престъпления, измами, „пране на пари“ и нерегламентирано използване на търговски марки

24 Януари 2024 г.

Окръжна прокуратура–Пловдив привлече като обвиняеми и задържа 10 лица за организирана престъпна група за данъчни престъпления, измами, „пране на пари“ и нерегламентирано използване на търговски марки

Окръжна прокуратура–Пловдив наблюдава досъдебно производство за образуване, ръководене и участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и с цел да бъдат извършвани данъчни престъпления, измами, престъпления, свързани с интелектуалната собственост и „пране на пари“. Производството се води и за извършване на отделните престъпления, за която групата е създадена.

На 23 януари 2024 г. по досъдебното производство, образувано след разработка на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив, са били извършени общо 30 обиска и претърсвания и изземвания в жилища, автомобили и складови помещения на територията на гр. Пловдив и Пловдивска област. 24 от тях са извършени с предварително разрешение на съда, а 6 по неотложност. Проведени са били два следствени експеримента, както и множество разпити на свидетели, включително и пред съдия. Иззети са били голямо количество стоки, 14 автомобила, повечето от които луксозни, множество документи и парични средства в лева и евро.

Към днешна дата, 24 януари 2024 г., към наказателна отговорност по делото са привлечени 10 лица, на възраст между 20 и 58 г., от тях три жени и седем мъже. Петима от обвиняемите са от едно семейство.

Един от обвиняемите е привлечен към наказателна отговорност за образуване и ръководене на организирана престъпна група, създадена с користна цел и с цел да бъдат извършвани данъчни престъпления, измами, престъпления, свързани с интелектуалната собственост и „пране на пари“. На останалите девет лица са повдигнати обвинения за участието в тази група. Девет от обвиняемите са привлечени към наказателна отговорност за „пране пари“, а на двама от тях са повдигнати обвинения и за данъчни престъпления.

Десетимата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, като предстои да бъде преценено спрямо кои от тях ще бъде внесено искан до Окръжен съд - Пловдив за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Най-тежкото, предвидено от закона наказание, измежду тези за престъпленията, за които са повдигнати обвинения, е това за ръководителя на организираната престъпна група, което е от 5 до 15 г. лишаване от свобода. Най-леките предвидени наказания касаят данъчните престъпления, като за тях се предвижда лишаване от свобода от 3 до 8 години и конфискация. За „пране на пари“ законът предвижда и отнемане в полза на държавата на придобитото имущество, както и глоба до 200 000 лева.

Подробности по случая бяха представени днес на съвместен брифинг на Окръжна прокуратура–Пловдив и ОД на МВР-Пловдив, в който участваха Ваня Христева, окръжен прокурор на гр. Пловдив, Галина Андреева – Минчева – заместник-окръжен прокурор, ст. комисар Георги Чергов, директор на ОД на МВР-Пловдив, гл. инспектор Георги Боюклиев, началник на отдел „Икономическа полиция“ в ОД на МВР-Пловдив и гл. инспектор Георги Казаков от отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР-Пловдив.