По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Пловдив на 8 г. затвор е осъден мъж за катастрофа с двама загинали

18 Януари 2024 г.

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Пловдив е осъден А.Ю. Той е признат за виновен в това, че на 12.12.2022 г. на главен път 1-86, /гр. Пловдив – гр. Свиленград/, област Пловдив, при управляване на моторно превозно средство – лек автомобил БМВ, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на С. Р. и С. Т., като от деянието е настъпила смърт на повече от едно лице – престъпление по чл. 343 ал.3 пр.5 б.Б пр.1 вр. ал.1 б.В вр. чл. 342 ал.1 от НК.

Окръжен съд – Пловдив  е наложил  на  А. Ю. наказание в размер на 8 години лишаване от свобода, които да изтърпи при първоначален „общ“ режим. Той е признал изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт. Размерът на така наложеното наказание от 8 години лишаване от свобода е определен след редуцирането с 1/3, съгласно чл. 58а ал.1 от Наказателния кодекс. Делото е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие. 

 А. Ю. е лишен от от право да управлява моторно превозно средство за срок от 11 години. Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.