Десетокласничка от НХГ „Цанко Лавренов“ получи наградата на пловдивската прокуратура за отлично представяне в Националния ученически конкурс за плакат на тема „Държава, право, личност“

6 Декември 2023 г.

Десетокласничка от НХГ „Цанко Лавренов“ получи наградата на пловдивската прокуратура за отлично представяне в Националния ученически конкурс за плакат на тема „Държава, право, личност“

Десетокласничката Самуила Мелянчева от Националната художествена гимназия  „Цанко Лавренов“, гр. Пловдив, получи специалната награда на Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура – Пловдив за отлично представяне в шестото издание на Националния ученически конкурс за училищата по изкуствата в цялата страна "Плакат - Костадин Отонов", 2023 г., на тема „Държава, право, личност“.

Днес, 5 декември 2023 г., призът бе връчен на официална церемония, която се проведе в Дома на културата „Борис Христов“ в гр. Пловдив. На нея присъстваха Калина Чапкънова, член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, Тодор Деянов, апелативен прокурор на гр. Пловдив, Ваня Христева, окръжен прокурор на гр. Пловдив и Петър Петров, районен прокурор на гр. Пловдив, представители на Министерството на културата, община Пловдив и други институции. Десетокласничката Самуила Мелянчева беше отличена за плаката „Заедно правим България“. Грамотата й беше връчена от Тодор Деянов, апелативен прокурор. Отличието на ВСС беше дадено от Калина Чапкънова от Прокурорската колегия на ВСС. Плакатите на учениците, участващи в конкурса са подреди в изложба в залата на Дома на културата „Борис Христов“.        

Конкурсът е организиран от НХГ „Цанко Лавренов и Министерството на културата. Съорганизатори са Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура – Пловдив, като проявата се реализира с участието на Висшия съдебен съвет. Тази година в него участват 69 плаката на 69 ученици на възраст от 14 до 17 години от училищата по изкуствата към Министерството на културата. Всички конкурсни творби са селектирани и гласувани анонимно от специална комисия. За подготовката на участниците в конкурса прокурори от Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура – Пловдив изнесоха няколко лекции по темата „Държава, право, личност“ пред ученици от НХГ „Цанко Лавренов“.